Odată cu instalarea sezonului rece și căderea primelor ninsori, autoritățile din București și Ilfov, dar și din alte orașe se confruntă cu dificultăți în deblocarea și menținerea în stare practicabilă a artelor de circulație și a zonelor pietonale.
În urma ninsorilor abundente și a înghețului din timpul iernii, activitatea de deszăpezire se realizează optim cu ajutorul utilajelor mecanice, tractoare și pluguri de zăpadă cu lama, precum și a substanțelor speciale de degivrare.
Acțiunea de deszăpezire este necesară de regulă atunci când stratul de zăpadă depășește 5 cm, împiedicând circulația rutieră și deplasarea pietonilor în condiții de maximă siguranță.
Pentru curăţarea zăpezii și a gheţii nu se folosesc doar mijloace mecanice specializate, dar și forţă de muncă umană. În funcție de nivelul de prioritate, se hotărăște și tipul de intervenție și se acționează fie în direcția prevenirii formării poleiului, a împrăștierii materialelor antideparante, sau a deszăpezirii.
În cazul în care stratul de zăpadă este mai mare de 5 cm, se impune intervenția cu pluguri în vederea îndepărtării stratului de zăpadă depus pe drumul carosabil. Acțiunea de înlăturare a zăpezii se execută pornind de la axul drumului către marginea exterioară a carosabilului.
Căile publice, străzile, intersecțiile, aleile, etc. sunt curățate prin treceri succesive, așa cum aminteam mai sus, dinspre axul drumului spre bordură, până la îndepărtarea totală a gheții și zăpezii.
Intervenția cu utilaje mecanice se poate realiza atât ziua, cât și noaptea, în funcție de urgențele apărute.
Pe timpul iernii, toate utilajele mecanice disponibile la Asfaltări-București care ajută la prevenirea, îndepărtarea și transportul zăpezii se mențin în stare de funcţionare pentru a se putea interveni rapid în situaţia în care se impune.
Încărcarea și transportul zăpezii și al gheții se realizează atât manual, cât și mecanic, cu unelte specifice, și, în funcție de volumul transportat, se pot utiliza autovehicule mai mici, sau cu capacități mai mari. Activitatea de încărcare și depozitare a zăpezii începe imediat după finalizarea acțiunii de deszăpezire.